Kurjuuden eri tasot

Tässä on viime aikoina ollut vähän vastatuulta. Kaikissa tapauksissa ei ihan vähääkään, mutta tässä olen edelleen ja hymykin ulottuu silmiin asti. Joillekin kosmisille voimille kiitos siitä! On pitänyt ihan todella asettaa asioita mittasuhteisiin ja järkeillä, mikä oikeastaan on olennaista ja mikä ei. Millaisen asian murehtimiseen kannattaa esimerkiksi muutenkin vähäisestä nukkuma-ajasta käyttää tunti tai pahimmassa tapauksessa useampi.

Kurjuus

Jos jollain muullakin on joskus samankaltaisia ajatuksia, päätin tehdä pienen koonnin kurjuuden eri tasoista. Tietenkin tarjoan myös köykäisen keittiöpsykologin ratkaisuehdotuksia (kaukana ns. oikeista vastauksista) erilaisiin ongelmiin. Hey ho, let’s go!

Aloitetaan nyt sillä, että kaikki kyllä järjestyy – tavalla tai toisella. Minut on kasvatettu tuohon uskomattoman lohdulliseen ajatukseen. Kun jokin asia on enemmän tai vähemmän pielessä, kuulen äitini sanovan, että asioilla on tapana järjestyä. Ja niin onkin! Niin kauan kuin asiat ovat asioita, ne järjestyvät.

#1 Pienet ongelmat, jotka eivät ongelmia olekaan

Koodilause // Ei sinulla murheita taida ollakaan, jos tällaisista huolehdit.
Esimerkit // Maito on loppu. Huono hiuspäivä. Kahvit valkoisella paidalla (no, ei tapahdu minulle, mutta kuitenkin). Mikä tahansa arkipäiväinen möhliminen.
Ratkaisu // Unohda koko homma heti alkuunsa. Mene kauppaan. Letitä hiukset. Vaihda paita tai osta uusi.

#2 Astetta merkittävämmät ongelmat

Koodilause // Onni onnettomuudessa.
Esimerkit // Kolari. Pieni tulipalo. Rahahuolet.
Ratkaisu // Niin kauan kuin kysymys on vain materiasta, kaikki on ihan hyvin. Näiden takia maksetaan vakuutuksia ja muistetaan, mistä elämässä todellisuudessa on kysymys. Jostain ihan muusta kuin tavarasta.

#3 Pettymykset

Koodilause // Eikö minusta tähänkään ole?
Esimerkit // Et saanut opiskelu- tai työpaikkaa. Jokin kovasti toivomasi homma ei yksinkertaisesti ottanut tulta alleen.
Ratkaisu // Näitä tilanteita varten on olemassa vahva usko kohtaloon ja suosikkilauseeni ”if it’s meant to be, it’s meant to be”.

#4 Ihmissuhdeongelmat

Koodilause // Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.
Esimerkit // Huonosti toimivat kemiat. Ero. Riitely syyttä tai syystä.
Ratkaisu // Tässä tilanteessa tartutaan puhelimeen ja sanotaan suomen kielen vaikein sana: anteeksi. Ihmissuhdekiemuroissa on mielestäni tärkeää pysyä uskollisena itselleen. On turha alkaa inhottavaksi, jos sellainen ei pohjimmiltaan ole. Loppujen lopuksi oma pää on se, jonka kanssa tässä eletään, joten sen kanssa kannattaa olla mahdollisimman sujut. Vihalla voi varmasti säästää sydäntään, mutta ystävällisyydellä voit itse paremmin – vaikka se sydän sitten olisikin vähän raapamilla. Ihmissuhdeongelmien (kuten toki monien muidenkin ongelmien) kohdalla monet tarttuvat kaksin käsin pulloon. Tavallaan kai se on ihan ymmärrettävää, mutta samalla niin kovin surullista. Muistan jonkun sanoneen, että ongelmien ratkaiseminen alkoholin avulla on kuin lämmittelisi pakkasella laskemalla alleen. Helpotus on hetkellistä, mutta myöhemmin tilanne onkin vähintään triplaten pahentunut. Päätän tämän ratkaisun ajatukseen, ettei voi olla enempää kuin on, eikä missään nimessä kannata olla vähempää kuin on.

#5 Lamaannuttavat ongelmat

Koodilause // Kaikella on tarkoituksensa.
Esimerkit // Vakava sairaus. Asunnottomuus. Läheisen kuolema.
Ratkaisu // Nyt ollaan niin syvissä vesissä, että ihan hirvittää pureutua koko asiaan, mutta ken leikkiin ryhtyy… Näiden ongelmien takia maailma on täynnä uskontoja. Ehkä niistä on apua? Ja vielä tässäkin vaiheessa jollain tässä maailmassa menee vielä sinuakin huonommin. Kammottava ajatus, mutta totta. Et ole sotatantereella, et yksi siepatuista koulutytöistä, et teljettynä itävaltalaiseen kellariin. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Suru on musertava tunne, minäkin tiedän sen, mutta siitä pääsee yli. Aika parantaa haavat (kliseet ovat kliseitä, koska ne ovat kaikuja todellisuudesta). Muistan aina kuinka ajoimme Hyvinkään halki ruumisauton perässä ja kummisetäni sanoi, että katso Petra, näin se elämä vain jatkuu. Ja niin se jatkuikin, pakkohan sen oli.

En tiedä teistä, mutta tämän kaiken kirjoittaminen selkeytti ajatuksiani ihan valtavasti. Ehkä siksi hymy välkehtii taas silmissä. Osansa saattoi toki tehdä sekin, että yllättävän vapaaillan ansiosta ehdin kauppaan ja kaapissa on taas kahvimaitoa. Tämän tekstin jälkeen arvostan sellaistakin pikkuasiaa aika paljon.

Minulla oli lapsena perulainen pieni huolinukke, jolle kerrottiin illalla kaikki mieltä painavat asiat ja laitettiin sitten nukke tyynyn alle yöksi. Aamulla huolet ja murheet olivat tiessään – tässä taisi käydä nyt samalla tavalla.

Suukkoja ystävät! Ja muistakaa tekin – kaikki on ihan hyvin, kaikki järjestyy!

Psst. Yleiseen alakuloon suosittelen musiikkia, ulkoilmaa ja liikuntaa. Toimii takuuvarmasti!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s